Elk werkjaar opnieuw plaatsen we met KLJ een thema extra in de kijker. Zo een jaarthema loopt telkens weer als een rode draad doorheen de werking van onze afdeling.

Kijk verder dan je neus lang is, haal de stoppen uit je oren, laat je smaakpapillen prikkelen, snuffel er duchtig op los en neem alles wat niet te heet of te zwaar is maar eens stevig vast.
Laat je daarbij op sleeptouw nemen door Snoezel, onze guitige jaatthemaknuffel.


Jaarthematekst:

“Haal eruit wat erin zit!” Het zou de slogan kunnen zijn van één of andere bankinstelling die je wil overtuigen je zuurverdiende spaarcentjes aan haar toe te vertrouwen. Of van een interim-kantoor dat optimaal van je talenten wil gebruikmaken.
In KLJ is het dé achterliggende boodschap van ons jaarthema ‘Alle 5’. Een warme oproep om al je zintuigen optimaal te benutten.

Je zintuigen: haal eruit wat erin zit.

Onze zintuigen vormen het venster op onze omgeving. Al te dikwijls is onze waarneming echter té beperkt. We zijn tevreden met een vluchtig beeld, een overweldigende eerste indruk of enkele losse flarden. Vaak geven we onszelf simpelweg de tijd niet om voldoende stil te staan bij wat er zich rondom ons allemaal afspeelt. We springen en rennen als gekken in het rond, in een wereld die we slechts oppervlakkig kennen.

 Jammer, want dankzij onze vijf zintuigen beschikken we over unieke schakels om intense contacten te leggen met de buitenwereld. Ze stellen ons in staat om de werkelijkheid op een genuanceerde manier te leren kennen als een divers pallet van geuren, kleuren, gewaarwordingen, smaken, verhalen en beelden.

KLJ wil de lat wat hoger leggen…

‘Horen’ is het registreren van decibels en het waarnemen van tonen, nu eens hoog dan weer laag. ‘Luisteren’ is veel meer. Luisteren is aandacht hebben voor de boodschap; het is zoeken naar de juiste betekenis van een verhaal, wetende dat dé waarheid niet bestaat. Actief luisteren vormt een eerste belangrijke stap naar begrijpen.

Aandachtig luisteren is ook op zoek gaan naar die geluiden die soms verdrongen worden door het alledaagse geroezemoes.

Het is bovendien ook oor hebben voor het oorverdovende lawaai van de stilte.
 

‘Kijken’ is beelden op je netvlies projecteren. Het levert je makkelijk blitse kiekjes op. De werkelijkheid is echter niet zo simpel en zelden zwart of wit.

Dat achterhalen doe je pas als ‘kijken’ ‘zien’ wordt. ‘Zien’ is ‘verder kijken’ dan je neus lang is. Het is oog hebben voor subtiele nuances en contrasten. ‘Zien’ is een inspanning leveren om te peilen naar de werkelijkheid achter het laagje vernis. Het is ook je blik durven verruimen en verwonderd kunnen zijn door een detail. 

Met spray en detergent nemen we ieder geurtje weg; da’s handig! Eén keer snuiven en je weet meteen wat clean is en wat niet. Op die manier verleren we om echt te ruiken. Stom, want geuren hebben een belangrijke impact op onze waarneming.

‘Ruiken’ is de wereld inhaleren en geuren en aroma’s ontdekken. Knijp je neus dus niet angstvallig dicht, maar durf speuren naar geuren. Ruiken is opnieuw op zoek gaan naar typische natuurlijke geuren die we zelden nog onderscheiden.

Zuur of zoet, dat proef je. Eventjes nippen volstaat om te ontdekken dat je drankje bitter is.

‘Smaken’ daarentegen gaat veel verder, het is het kleinste plekje van je tong laten prikkelen door wat je in de mond neemt. Smaken is een ontdekkingstocht die je verder brengt dan zout of zoet. Het is geraffineerd ontrafelen en de herkomst achterhalen; nieuwe smaken durven proberen en geen genoegen nemen met de eenheidsworst die ons wordt voorgeschoteld door de commerciële voedingsindustrie.

Vreemd, soms lijkt het of we fysiek contact met dingen en mensen mijden als de pest. Een lichte aanraking of een flauwe gewaarwording en de rillingen lopen over onze rug.

Jammer, want ‘voelen’ is ‘aan-voelen’. Voelen is meer dan oppervlakkig ‘tasten’ en je bewust worden van het verschil tussen hard en zacht. Voelen is rechtstreeks contact maken en feeling ontwikkelen om subtiele verschillen te kunnen waarnemen.

Voelen is ook opnieuw ‘voeling’ krijgen met elementen, grondstoffen en mensen.

 

Als KLJ willen we meer uit onze zintuigen halen. We willen ze voortaan ‘Alle 5’ heel bewust gaan gebruiken en hier ook uitdrukkelijk tijd voor vrijmaken. Een inspanning die de moeite waard is; het is immers een noodzakelijke stap om intenser te leven en meer ‘voeling’ te krijgen met de dingen om ons heen.

Dit geldt trouwens ook voor onze eigen KLJ-beweging waar door de jaren heen een werking is uitgebouwd die de moeite waard is om te be-leven.

Kom KLJ beluisteren, smaken, voelen, zien en ruiken!

 

Jaarthemalied:

Pili-pili in de saus geeft vuurwerk
Maar wie echt smaken wil
Stapt over naar een ander keurmerk
Sta daar maar eens bij stil

En weet je, zien dat is veel meer dan kijken
Verander eens van bril
Je eerste indruk zal dan moeten wijken
Voor een wereld van verschil

Hier bij ons kan het allemaal
Jong, goed gek, maar niet banaal
Alle vijf, ga recht door zee
Tel met ons mee

1, 2, 3, 4, 5, (1, 2, 3, 4, 5)
1, 2, 3, 4, 5, (1, 2, 3, 4, 5)
Ga je horizon verruimen
Wie durft die keert het tij
Met alle vijf hier op een rij

Kom en luister naar mijn hart, het klopt ja
Soms eens snel, en soms heel traag
Stil, nu klinkt het als een bossa nova
Het fluistert stil, ik zie je graag

Madammen spuiten vlot met geuren
Uit New York of uit Parijs
Open de ramen, open alle deuren
Breng je neus niet van de wijs

Hier bij ons kan het allemaal
Jong, goed gek, maar niet banaal
Alle vijf, ga recht door zee
Tel met ons mee

1, 2, 3, 4, 5, (1, 2, 3, 4, 5)
1, 2, 3, 4, 5, (1, 2, 3, 4, 5)
Ga je horizon verruimen
Wie durft die keert het tij
Met alle vijf hier op een rij

Ga toch dansen in de regen, buurman
Voel de druppels op je huid
Wie wil, die kan er tegen, toe dan
Voel de kriebels in je buik

Hier bij ons kan het allemaal
Jong, goed gek, maar niet banaal
KLJ houdt jubilee
Vier met ons mee

1, 2, 3, 4, 5, (1, 2, 3, 4, 5)
1, 2, 3, 4, 5, (1, 2, 3, 4, 5)
Ga je horizon verruimen
Wie wil die speelt het klaar
Al meer dan 5 maal 15 jaar

Tekst en muziek: © Kris D’hoey & Tom Schiettecat
Arrangement: NoNonsense